panelarrow

Barns Hälsa

Fokus på barnen och dess hälsa

Växtvärk eller något annat?

De flesta har säkert hört talas om växtvärk hos barn, men det är långt från alla som faktiskt upplevt detta själv. Trots att detta är ett välkänt fenomen är det dock inte tydligt vad som faktiskt orsakar växtvärk. Det är dock viktigt att veta om något är växtvärk eller inte. Växtvärk är något som kan drabba barn mellan fyra och tio år. Vanliga symptom på växtvärk inkluderar:

  • ont i vaderna, låren eller knäveck
  • värken dyker upp på kvällen eller under natten
  • värken upplevs varierande från sida till sida eller i båda benen samtidigt
  • värken håller i sig ett par timmar åt gången

Hur kraftig värken är kan variera mycket från barn till barn. En del har besvär bara en gång i veckan eller ännu mer sällan medan ett fåtal känner av det nästan varje natt. Det är viktigt att uppmärksamma om värken endast är i ett ben eller på samma ställe varje gång. Detta kan indikera att det är något annat än vanlig växtvärk och det är då bäst att uppsöka vård. Vissa problem kan även avlastas med andra former av hjälp. Man bör även söka hjälp om värken uppstår under dagen eller om den inte ger med sig. Samma sak om barnet får svårt att gå eller börjar halta.

Om det dock handlar om vanlig växtvärk kan barnet hjälpas av massage eller något varmt, som ett par varma strumpor, benvärmare, eller en filt. Man kan även använda vetekudde som värms upp i mikron. Vid svår värk eller om varken massage eller värme hjälper kan man prova receptfria smärtstillande läkemedel. Både de som innehåller paracetamol och ibuprofen kan hjälpa. Se bara till att anpassa dosen efter barnets ålder och vikt. Läs anvisningarna noga för att ta reda på vad detta är.