panelarrow

Barns Hälsa

Fokus på barnen och dess hälsa

Barnets första cykel – några tips

Cykling är ett fantastiskt sätt att uppmana barn till mer motion. Men det gäller att du tar dig tiden att kolla upp både det ena och det andra för att köpa rätt cykel för ditt barn. Nedan kan du läsa en rad olika tips som hjälper dig att göra rätt val.

Angående ålder

Cykling är något barn faktiskt kan börja med riktigt tidigt i någon form. Redan kring 1,5 års ålder kan många barn cykla på en trehjuling. Senare och upp till omkring 5 års åldern kan en balanscykel vara ett bra val. Där efter är majoriteten överens om att barnet kan börja lära sig cykla på en riktig cykel.

Köp inte det billigaste

Barnets första cykel bör inte vara den billigaste du kan hitta bara för att de kanske kommer att växa ifrån den framöver. Välj alltid en cykel av bra kvalitet som har bra omdömen. Så klart så kan ekonomin spela en stor roll när man köper en cykel. Men betänk att det kan vara ganska bra andrahandsvärde på en cykel och ni förlorar inte så mycket när ni ska sälja den senare. Skaffar ni fler barn kommer cykeln alltid komma till användning igen senare. Och alternativet att sälja den finns så klart annars alltid.

Rätt storlek och utrustning

När det gäller storleken ska små barn alltid kunna nå ned till backen med båda fötterna för att kunna hålla balansen så gott som möjligt. Cykeln ska alltid ha fotbroms då det är enklare för barn i ung ålder att lära sig att bromsa med fötterna. Men även för att deras greppstyrka sällan är tillräckligt för att kunna bromsa effektivt med en handbroms. Du kan också hoppa över växlar för den första cykeln. Mer bör cykeln komma med belysning fram och bak, reflexer fram, bak och på hjulsidorna, kedjeskydd, ringklocka och ett bra lås.

Undvik helst stödhjul

Stödhjul är det nog många föräldrar som resonerar att de vore en bra idé. Men det har faktiskt visats sig kunna ge motsatt effekt i vissa avseenden. En viktig del i detta är att barnet lär sig luta åt fel håll när de ska ta en kurva. Ett hjälphandtag är ett bättre alternativ för att barnet ska vara säker den första tiden som de lär sig hålla balansen. Tänk också på att barnet i fråga kan bli trött då det är mycket verksamhet i hjärnan för att lära sig cykla. Ta regelbundna pauser och belöna med saft och kakor efter ett tag. Belöning är alltid positivt.