panelarrow

Barns Hälsa

Fokus på barnen och dess hälsa

Hantera föräldrastressen

Det finns nog ingen förälder som skulle påstå att föräldraskap är stressfritt. För en del är stressen medan andra går nästan på knäna beroende på levnandssituation och stresstålighet. Vad kan du göra för att hantera och minska stressen?

Par – jämställdhet

Studie på studie visar att jämställt föräldraskap leder till minskad stress. Ingen av föräldrarna ska känna att de drar det tyngsta lasset eller att ens partner är ännu ett barn att ta hand om. Ställ krav och kom överens om uppgifter och ansvar angående barnuppfostran. Om det inte fungerar ändå kan det vara dags att söka hjälp med parterapi för att diskutera hur ni ska kunna avlasta varandra. Det finns också gott om råd online och böcker att låna på biblioteket för att komma till insikt om vilken typ av förälder man vill vara och vad som fungerar för er.

Ensamstående – sök hjälp

Den karga sanningen är att ingen klarar sig helt ensam. Som ensamstående är det svårt att jonglera karriär med barnuppfostran och hushåll. Var inte rädd att söka hjälp från vänner och familj. Du kanske har en granne som du gillar som kan rycka in och vara barnvakt? Att vara ekonomiskt smart kan också ge dig chansen att betala en barnvakt för att du ska få lite egentid några gånger i månaden. Prata även med förskola och dagis, har du ett oregelbundet schema finns det ofta möjlighet att ordna så du kan få hjälp när du jobbar nattskift eller liknande.

Mat och sömn – viktigt för måendet

Vad du äter och hur mycket du sover påverkar hälsan enormt! Du kan leva i en stressig situation men hantera den bra om du får i dig bra mat och sover dina åtta timmar. Det finns även kosttillskott som sägs vara bra för att varva ner och hantera stressen, exempelvis Adrenal Response. Med kosttillskott i kombination med nyttig mat får du bästa utsikter för att behålla hälsan under småbarnsåren eller tonårstrotsen. Har du svårt att hitta tiden att laga nyttig mat kan du avsätta en helgdag då och då för att bunkra frysen med nyttiga matlådor som du tar med till jobbet eller värmer upp hemma när tiden är knapp.